Користь і шкода від насіння соняшнику для здоров’я

Багато людей люблять насіння соняшника. Багато хто без них не можуть прожити і дня. На протязі довгого періоду часу насіння соняшника використовувались в якості прикрас, і тільки через багато років людям стало відомо про корисні властивості цього продукту. Потрібно і нам дізнатися яка користь і шкоду від насіння соняшнику для здоров’я людини.

Корисний склад насіння

• Кальцій

• Харчові волокна

• Вітаміни А, С, D, E, B-6, B-12

• Залізо

• Поліненасичені жири

• Білок

• Магній

• Мононенасичені жири

• Калій

• Натрій

 

Користь насіння

Вітамін D

Те, що в насінні соняшнику є багато поживних речовин, ні ким не оспорюється. Скажімо вітаміну Д в складі насіння більше ніж в печінці тріски. Роль цієї речовини в нормалізації слизової оболонки і стан шкіри. Він відіграє вирішальну роль у зростанні людини, особливо в дитячому віці.

 

Вітамін E

Кожній людині життєво необхідний вітамін Е, а його в насінні соняшнику досить багато. Він є природним антиоксидантом. Надає допомогу в боротьбі з руйнівним впливом вільних радикалів. В той же час прекрасно стимулює омолоджуючий процес, на клітинному рівні захищає від дегенеративних процесів, що відбуваються в тканинах організму.

Функції серцево-судинної системи поліпшуються завдяки вітаміну Є. Тому можна сказати що насіння знижують ризик появи яких-небудь захворювань серця, в тому числі і інфаркту. Крім того, вони ефективно підвищують згортання крові, що допомагає організму швидше загоювати рани і різні фізичні ушкодження. Знижує ризик появи атеросклерозу і діабету, а також перешкоджає утворенню тромбів.

 

Клітковина

Джерелом натуральної клітковини, яка так необхідна організму людини, є насіння соняшнику. Вона прекрасно покращує функції шлунково-кишкового тракту і допомагає привести в норму процеси травлення. У той же час недолік клітковини зазвичай призводить до проблем з виведенням токсичних речовин з організму. Тому вживання цього продукту допомагає налагодити процеси детоксикації і тим самим знижується рівень в крові холестерину.

 

Чим корисні насіння для роботи мозку?

Робота мозку теж поліпшується завдяки насінням. Так, насіння мають у своєму складі триптофан, а він сприяє тому, щоб у нашому мозку вироблявся серотонін. Він володіє заспокійливим ефектом, що дозволяє знімати різні емоційні напруги.

 

Корисні мінерали

Вживаючи насіння можна істотно поповнити запас життєво необхідних і дуже цінних мінералів природного походження. Наприклад, в їх складі є мінерали дуже важливі для жінок це залізо і цинк вони сприяють зміцненню здоров’я жінки, в тому числі зміцнюють імунну систему. Магній, може нормалізувати кров’яний тиск. Є калій, є і дуже корисний елемент під назвою селен, це природний антиоксидант, він захищає організм від утворення ракових клітин.

 

Заспокійливі властивості

Насіння соняшника володіють заспокійливим ефектом. При вживанні насіння людина розслабляється і це допомагає йому не дратуватися і позбутися від пригнічених думок. Для сучасної людини це важливо, так як сьогодні життя переповнена нервовими перевантаженнями і стресами.

 

Шкода насіння

Калорійність продукту

Крім очевидних корисних властивостей насіння є чимало шкідливих властивостей. В першу чергу необхідно сказати про калорійності. 100 г продукту можна порівняти по калорійності з тарілкою наваристого борщу або плиткою шоколаду. Якщо людина збирається схуднути, то йому слід відмовитися від вживання цього продукту харчування. До речі дієтологи, іноді, можуть рекомендувати його вживання, якщо насіння є частиною якої-небудь дієти.

 

Шкідливо для зубів

Стоматологи негативно дивляться на насіння. Справа в тому, що вони можуть завдати шкоди зубам, так як ушкоджують емаль, що призводить до руйнування зубів або появі зубного каменю.

 

Шкідливі при захворюваннях печінки

Якщо у людини є захворювання печінки або є камені в жовчному міхурі при зловживанні насіння може статися напад через активний відтік жовчі. Слід зазначити, що апендицит від насіння не запалюється, головне при цьому не є їх разом з лушпинням.

Важливо сказати, що для підвищення врожайності сьогодні грунт обробляють фосфатами та нітратами. Для здоров’я людини вони дуже шкідливі, проте збільшують врожайність соняшнику. В результаті в насінні підвищується рівень кадмію. Він має здатність накопичуватися в організмі людини і сприяє розвитку захворювань кісток і нирок, вражає нервову систему. Для безпеки слід вживати тільки перевірений продукт, вирощений з мінімальним використанням синтетичних пестицидів та інших шкідливих людині
речовин.