Люля-кебаб на мангалі

Плануєте приготувати смачний шашлик, але хочеться чогось новенького? Зробіть люля-кебаб!

Люля-кебаб в перекладі з перської означає «смажене м’ясо». Ця страва являє собою м’ясну ковбаску, смажену на шампурі. Готується ця страва на мангалі.

Принцип приготування люля-кебаб на мангалі

Люля-кебаб на мангалі готують з баранини, свинини, яловичини, допускається змішування різних видів м’яса. Принцип приготування, на перший погляд, чимось схожий на принцип приготування котлет. Але це лише на перший погляд. Спільним у цієї страви з котлетами є тільки головний інгредієнт — фарш. Причому в фарш додають тільки сіль і цибулю, ніяких яєць і хліба додавати не потрібно. Та й з цибулею потрібно бути обережними, не переборщити, інакше фарш вийде рідким, а цього допускати не можна.

Щоб люля-кебаб на мангалі вийшов з першого разу, потрібно чітко слідувати рекомендаціям з приготування. В іншому випадку, приготування люля-кебаб на мангалі може обернутися тим, що ковбаски спадуть з шампурів прямо в багаття або у вугілля. Правильно приготований люля-кебаб виглядає так: зовні — красиво зарум’янена скоринка, а всередині — дуже соковите м’ясо. Секрет приготування люля-кебаб на мангалі криється в правильному вимішуванні і вибиванні фаршу.

Фарш для приготування люля-кебаб потрібно готувати самим, причому тільки зі свіжого м’яса (воно не повинно бути спочатку замороженим, заморожене і знову розморожене м’ясо для цієї страви не підходить). Перед тим, як почати рубати м’ясо на фарш, його слід ретельно очистити від плівок і сухожиль. Далі слід ретельно порубати м’ясо на фарш. Для цього потрібно нарізати м’ясо на пласти (1-1,5 см завтовшки), покласти їх на товсту дошку для оброблення і порубати кухонним топірцем або ножем спочатку вздовж волокон, а потім поперек, постійно повертаючи дошку на 90°. Після цього отримані шматочки зібрати на середину дошки і ще раз порубати. Повторювати цю процедуру потрібно до тих пір, поки не вийде фарш. Можна, звичайно, м’ясо прокрутити на м’ясорубці через велику решітку, але в такому випадку фарш буде не достатньо соковитим.

До м’ясного фаршу потрібно обов’язково додати сало. Його має бути не менше ¼ частини від усієї маси фаршу. Сало зробить фарш більш в’язким. Також треба додати у фарш трохи цибулі. З нею не можна переборщити, інакше фарш буде дуже рідким, і ковбаски не будуть триматися на шампурах. Ще один секрет: цибулю потрібно різати маленькими шматочками, але ні в якому разі не пропускати через м’ясорубку і не натирати на терку (так виділяється дуже багато соку, який розріджує фарш).

Ще в фарш для люля-кебаб потрібно додати сіль і зелень, але ніяких інших спецій (!). Весь секрет приготування цієї страви в довгому ретельному вимішуванні і вибиванні фаршу. Вимішувати потрібно тривалий час, щоб усі інгредієнти ретельно перемішалися. Після цього фарш потрібно вибити (не менше 10 хвилин): підняти над столом і різко кинути назад в миску, так з фаршу вийде зайва волога.

З отриманого фаршу зліпити ковбаску товщиною 3-4 сантиметри і акуратно нанизати на шампур.

Помістити люля-кебаб на мангал і обсмажити. Обсмажувати потрібно швидко, практично постійно перевертаючи шампури. Як тільки утворилася щільна кірочка, люля-кебаб можна подавати до столу.