Овочі які потрібно вживати у вареному вигляді

Не для всіх фруктів і овочів вірно твердження, що найбільш корисні вони в сирому вигляді. Розглянемо овочі які потрібно вживати у вареному вигляді.

 

1. Помідори

В томатах містяться антиоксидант — лікопін, який ефективно бореться з такими захворюваннями, як рак і хвороби, пов’язані з серцем. У свіжих помідорах міститься лише 4% цього корисного антиоксиданту.

А ось за допомогою теплової обробки, лікопіну вивільняється набагато більше. Також дуже корисні різні томатні пасти та соуси, так як на виробництві томати піддаються тепловій обробці. Слід звернути увагу на в’ялені помідори — вони також піддаються тепловому впливу. Антиоксиданту в них міститься набагато більше, ніж у свіжих помідорах.

 

    2. Морква

У моркві міститься велика кількість бета-каротину — антиоксиданту, який надалі організм перетворює в вітамін А. Цей вітамін допомагає боротися із зморшками і покращує зір. Але бета-каротин, який міститься в сирій моркві дуже важко засвоїти нашому організму.

А ось морква, яка піддається тепловій обробці, відмінно допомагає організму засвоювати бета-каротин і набагато краще виробляє вітамін А.

 

3. Шпинат

Шпинат містить неймовірно велику кількість корисних нутрієнтів: магній, кальцій, залізо, лютеїн і різні антиоксиданти. З допомогою теплової обробки, цей листовий овоч допомагає нашому організму краще і більше засвоювати всі ці речовини.

Наприклад: в 3 рази збільшується засвоєння кальцію після теплової обробки цього овоча. Шпинат сміливо можна додавати в супи, овочеве рагу і пироги. Якщо ви використовуєте овоч в салаті, обдайте його окропом або потримайте його хвилини дві в дуже гарячій воді.

 

    4. Кале (або кучерява капуста)

Ця капуста схожа на кучерявий листовий салат. Цей овоч вважається лідером за вмістом у ньому клітковини і речовин, які так необхідні організму. У складі цієї капусти міститься повноцінний білок, жирні кислоти омега-3, які так необхідні для молодості організму.

Також до складу овочів входять: аскорбінова кислота, різні антиканцерогенні та антибактеріальні речовини. Кале, яка піддана тепловій обробці, зменшує рівень холестерину в крові, а також покращує роботу самої травної системи. У сирому вигляді кале володіє цими функціями в меншій мірі.

Капусту моно додавати в супи, гарніри, соуси. Для салату обдайте овоч окропом і додайте в салат.

 

    5. Гриби

Гриби необхідно піддавати тепловій обробці, щоб вони були не тільки корисними, але й безпечними. Не всі види грибів можна вживати в сирому вигляді, так як в такому вигляді вони погано засвоюються організмом. А ось, гриби, які зазнали тепловій обробці, допомагають організму краще і швидше засвоюватися, руйнують токсини, звільняють корисні речовини.

 

    6. Буряк

В сирому буряку міститься велика кількість цінних речовин і мінералів. Також у ній містяться кальцій і натрій. При тепловій обробці всі мінерали та корисні речовини засвоюються значно краще, ніж у сирій. Крім цього буряк у вареному вигляді — це сильне проносне, буряк чудово очищає печінку, кров, зміцнює стінки судин.

 

    7. Броколі

Брокколі — містить у собі просто неймовірна кількість глюкосиналатов, які чудово борються з клітинами раку. Вміст цієї речовини набагато більше в брокколі, яке піддається тепловій обробці. Також організм легко засвоює каротиноїди, що містяться у великій кількості.