Печінковий торт з курячої печінки

Торт з печінки — по-справжньому святкова страва, і не тільки тому що вона смачна й гарна, але й тому що приготувати такий тортик зважиться далеко не кожен навіть на свято — всі знають, яке це марудне і примхливе блюдо. Не буду переконувати, але скажу, що при певному навику і при хорошому рецепті приготувати печінковий торт не проблема. Знаю, що багатьох лякає саме жарка млинців.

Отже, що ж робити, щоб млинці з печінки не прилипли, щоб не розламувалися і добре переверталися? Ось мої поради:

  1. Готуйте з курячої печінки (не з яловичої), вона не примхлива, не гірчить, готується дуже швидко, і ви не будете побоюватися того, що десь не пропеклося і вогкувато.
  2. Для себе я визначила таку просту пропорцію рецепта: на кожні 200 г курячої печінки додаємо 1 яйце, 1 ложку сметани 20%, 1 столову ложку борошна — такі млинці не прилипають, не ламаються і виходять ніжними. Їх товщина близько 3 мм. Смажте так як ви звикли смажити звичайні тонкі млинці на молоці.
  3. А щоб вони вдавалися і добре переверталися робіть коржики діаметром НЕ більше 20 см. Чим менше діаметр сковороди тим зручніше перевертати і готувати млинці.
  4. Щоб правильно приготувати печінковий торт, сковорода повинна бути змащена олією і добре прогріта. Краще змащувати її олією тільки перед першим наливанням тіста.

Інгредієнти:

  • 600 г курячої печінки
  • 3 яйця сирих (і ще 3 варених для прикраси)
  • 2 великих ріпчасті цибулини
  • 2 великих моркви (і ще 1 маленька варена морква для прикраси)
  • 250-300 г майонезу
  • 3 ст.л. сметани жирністю 20%
  • 2 ст.л. рафінованої олії
  • 3 ст.л. борошна
  • 3 зубчики часнику
  • зелень петрушки для прикраси
  • Сіль (1/2 ч.л. для печінкового тіста, 1/2 ч.л. для піджарки з моркви та цибулі)

Спосіб приготування

  1. Курячу печінку вимити, гарненько очистити від плівок і залишків жовчного міхура (зеленого кольору). Зазвичай печінка продається хорошої якості і не вимагає виснажливої підготовки, але переглянути її варто, тому якщо випадково попадеться залишок жовчного міхура, то жовч може зіпсувати своєю гіркотою всю страву.
  2. З’єднати печінку і сирі яйця у великій мисці.
  3. Додати 3 ст.л. жирної сметани.
  4. Додати 3 ст.л. борошна.
  5. Збити все блендером. Додати 1/2 ч.л. солі. Перемішати.
  6. Сковорідку (вона повинна бути чистою і сухою) гарненько нагріти з 1 ст. л. олії. Тільки перед смаженням першого млинця слід змастити її маслом. У ополоник необхідно набрати об’єм печінкового тіста, достатній для тонкого млинця (в 3 мм) і повного покриття всієї поверхні сковороди. Для своєї 20 см сковорідки я набираю 1/2 ополоника, виливаю на добре розігріту сковорідку і круговими рухами розподіляю тісто по поверхні.
  7. Смажити млинці потрібно на середньому вогні. Як тільки млинець «схопиться» і почне відходити по краях від стінок (через 1-2 хвилини), а також майже перестане бути рожевим, лопаткою акуратно провести під млинцем і, впевнившись, що він ніде не прилип, перевернути на сиру сторону. Перевертайте одним впевненим рухом. Навіть якщо млинець порвався не переживайте, досмажуйте і в торті розміщуйте його серед шарів — він прекрасно «замаскується».
  8. Перевернувши, смажити ще близько 1 хвилини або до зарум’янювання.
  9. Цибулю подрібнити. Моркву натерти на тертці. На сковороді посмажити суміш цибулі та моркви на середньому вогні 7-10 хвилин. Посолити (1/2 ч.л. солі), поперчити (1/5 ч.л.).
  10. Остудити і розділити на кількість, необхідну для кожного шару, щоб піджарка була розподілена в торті рівномірно. На останній млинець морквяно-цибульну суміш викладати не потрібно, тому якщо у вас вийшло 10 млинців, необхідно ділити суміш на 9 порцій.
  11. Часник почистити і видавити в майонез.
  12. Викладаємо млинець на тарілку. Обмащуємо 1 ст.л. майонезу з часником. Розподіляємо морквяно-цибульну піджарку. Накриваємо наступним млинцем. Таким чином у нас виходить печінковий тортик!
  13. Для прикраси як на титульному фото знадобляться 3 відварені яйця. Відокремлюємо у яєць білки від жовтків і окремо натираємо на дрібній тертці. Печінковий торт гарненько промазуємо майонезом. Зверху прикрашаємо жовтком, з боків білком. З вареної моркви робимо трояндочку. Прикрашаємо зеленню. Подавати печінковий торт охолодженим. Смачного!