Пісні вареники з квашеною капустою

Різдвяний піст закінчується Святвечором — останнім вечором перед Різдвом. Традиційно на столі присутні 12 пісних страв, серед яких обов’язково сочиво. Звичайно ж напередодні Різдва готують і різні види вареників: з картоплею, грибами, квасолею, маком. Сьогоднішній рецепт — пісні вареники з квашеною капустою, смачні, соковиті, з характерною гостротою і кислинкою. Готуються вони набагато швидше ніж з іншими видами начинок, адже капуста вже нашаткована і просолена, її залишається лише гарненько протушкувати.

Інгредієнти:

  • 2 ст. борошна;
  • 0,5 ст. води;
  • 2 ст.л. олії для смаження;
  • 500 г квашеної капусти;
  • 2 середні головки цибулі;
  • 1 ч.л. солі (для варіння вареників);
  • декілька щіпок чорного свіжозмеленого перцю.

Спосіб приготування

  1. Борошно з’єднати з водою.
  2. Вимісити однорідне гладке тісто, відкласти в тепле місце на 20 хвилин, щоб вода повністю проникла в клейковину і тісто стало еластичним.
  3. Цибулю дрібно подрібнити.
  4. На олії підсмажити цибулю до рум’яності (7-10 хвилин на малому вогні, часто помішуючи).
  5. Додати до цибулі віджату кислу капусту, влити в сковороду половину склянки води і довести до кипіння.
  6. Тушкуємо капусту з водою на маленькому вогні під кришкою хвилин 20-30, іноді перемішуючи. Вона повинна розм’якшитися і поміняти колір на більш коричневий. Якщо необхідно, можна ще додати води. Коли капуста розм’якшиться, знімаємо кришку, випаровуємо воду і трохи підсмажуємо капусту. Поперчити. Вимкнути вогонь.
  7. Тісто розподілити на частини і в міру готування тонко розкачувати 1.5-2мм. За допомогою форми (стакан або кришечка з-під кави діаметром 7-8см) нарізати кола.
  8. Викласти по 1,5 ч.л. начинки. Скласти кожен кружечок вдвічі і защипати тісто по периметру. Защипувати краї потрібно акуратно і ретельно. При ліпленні вареників капусту потрібно утрамбовувати, щоб усередині вареника не було повітря. Щоб варенички краще клеїлися, їх краї по периметру можна злегка змастити водою.
  9. Складаємо вареники на присипану борошном поверхню, на цьому етапі їх можна заморозити. Для цього вареники треба викласти на густо посипане борошном деко і покласти його в морозилку, через кілька годин вареники можна зсипати в пакет і зберігати морозилці.
  10. У солоній воді (на 2 л води 1 ч.л. з верхом), доведеної до кипіння, зварити вареники на протязі 2-3 хв після закипання. Полити олією без запаху.