Речовини зміцнюють імунну систему

Антиоксиданти підтримують функцію імунної системи через знищення шкідливих вільних радикалів. Без антиоксидантів зміцнення імунітету складно або навіть неможливо. Головними з них є бета-каротин(провітамін А), вітамін С, Е і селен. Але існують і інші речовини зміцнюють імунну систему про них читайте далі.

Вітамін С. Організм потребує найбільше, але тільки в природній формі, не синтетичної. Він повинен надходити в організм кілька разів в день, тому що організм самостійно його не синтезує і не накопичує. Достатнє споживання вітаміну С-це важливий елемент в активізації імунної системи. Зокрема вітамін С активізує білі кров’яні клітини, стимулює вироблення речовини — інтерферону, руйнівно впливає на патогенні мікроорганізми і ущільнює стінки кровоносних судин.

 

Симптоми дефіциту вітаміну С посилюються в зимовий період перед настанням весни. Багатими джерелами вітаміну С є: вишня Ацерола (також екстракт), плоди шипшини, петрушка, чорна смородина, червоний перець. Оптимальним рішенням є вживання свіжих соків з фруктів та овочів. Приготуйте вітамінний сік з петрушки, яблук, свіжого імбиру, апельсина і додайте трохи води. Кількість кожного інгредієнта варіюйте у згоді зі своїми смаковими уподобаннями.

Овочі, приготовані на пару і без солі зберігають більше вітаміну С. Взимку доступність фруктів і овочів, багатих вітаміном С може бути сильно обмежена. В такому випадку відмінною альтернативою буде картоплю і квашена капуста. Природний процес заквашування збільшує вміст вітаміну С в капусті. Тому для того щоб зміцнювати імунну систему як можна частіше вживайте квашену капусту і інші продукти, що містять вітамін С.

 

Вітамін А. Цей вітамін стимулює продуктивність білих кров’яних тілець і відповідає за правильну функцію слизових оболонок. Вітамін А є в тваринних продуктах таких як: риба, печінка, вершкове масло, сметана, молоко, сир, яєчний жовток. Рослинні джерела бета-каротину тобто провітаміну А з якого організм самостійно виробляє вітамін А, це: овочі та фрукти жовтого, помаранчевого і зеленого кольору, тобто морква, перець, помідори, гарбуз, абрикоси, манго, салат, шпинат, щавель, зелений лук.

Вітамін Е. Він є сильним антиоксидантом знищує вільні радикали. Природні джерела: арахіс, насіння соняшнику, шпинат, рослинні олії, риба, яловичина, свинина, вівсяні пластівці.

Вітамін В6. Він регулює всю систему оборони і несе відповідальність за його безперебійну роботу. Його природні джерела: яйця, молоко, риба, яловичина, горіхи, хліб з висівками, капуста, бобові, банани, авокадо, картопля. Але незважаючи на безліч природних джерел вітаміну В6 є і мінуси вони пов’язані з тим, що будь-яка термічна обробка або заморожування згубно позначається на вміст у продукті вітаміну В6. Тому у людей, у яких в раціоні харчування переважають такі продукти як білий хліб, макарони, солодощі, готові та заморожені продукти повинні обов’язково додавати, наприклад, хліб з висівками або пророщені пшеничні зерна.

 

Фолієва кислота. Впливає на захисні функції організму в першу чергу важлива для першої лінії оборони, таких як шкіра, легені і кишечник. Фолієва кислота міститься в таких продуктах харчування як: шпинат, салат, капуста, брокколі, спаржа, кольорова капуста. В меншій кількості: помідори, горох, квасоля, сочевиця, соя, буряк, горіхи, насіння соняшнику, пивні дріжджі, печінка, яєчний жовток, пшениця, апельсини, банани, авокадо.

Вітамін В12. Цей вітамін відіграє важливу роль у виробництві білих кров’яних тілець. Міститься в основному в продуктах тваринного походження: м’ясні продукти, риба, птиця, яйця, молоко і молочні продукти.

 

Незамінні жирні кислоти, які включають в себе омега-3, забезпечують організм для вироблення протизапальних гормонів, які покращують функції імунної системи. Здоровими природними джерелами цих незамінних жирів є: морська риба, лляне масло, лляне насіння, оливкова олія, волоські горіхи, мигдаль.

Цинк, селен і залізо — ці цінні речовини необхідні для ефективної роботи імунної системи. Їх оптимальний рівень в організмі забезпечує утворення великої кількості білих кров’яних клітин і перешкоджає розмноженню мікробів.

Залізо. Його дефіцит проявляється рецидивуючими захворюваннями, загальною слабкістю організму і нездоровим зовнішнім виглядом. Природні джерела цієї речовини це: червоне м’ясо, печінка, яловичина, креветки, квасоля, горох, соя, шпинат, петрушка, брокколі, яйця. Залізо з рослинних джерел засвоюється гірше, але вони менш калорійні, і їх можна з’їсти більше, так що виходить на одне.

 

Цинк. Також відіграє важливу роль у виробництві білих кров’яних тілець. Природні джерела: морепродукти, устриці, мідії, краби, риба, м’ясо, паростки пшениці, насіння гарбуза і соняшнику, кунжут, гречка, квасоля, яйця, капуста, сир.

Селен. Це мінеральна речовина знімає запалення, захищає мембрани клітин від вільних радикалів, так як є потужним антиоксидантом. Природні джерела: риба, морепродукти, висівки, цільні зерна злаків, хліб з борошна грубого помелу, бразильські горіхи, цибулю, насіння соняшнику та гарбуза. Вміст селену в рослинних джерелах залежить від грунту, на якій вирощувалися овочі.

Всі ці мінеральні речовини і вітаміни призначені для зміцнення імунної системи, тому подбайте про правильному підборі продуктів харчування в своєму раціоні. Тоді ви захистите себе і своїх рідних від багатьох хвороб.