Вітаміни у фруктах — природне джерело здоров’я

Вітаміни у фруктах

Вплив і значення вітамінів у житті кожної людини важко переоцінити, однак найбільш корисні, комплексны і смачні вітаміни у фруктах. Справа в тому, що в натуральних продуктах вміст корисних елементів не тільки максимально збалансовано, але і практично завжди засвоюється з найбільшою ефективністю.

Відомо, що є група вітамінів, споживання норми яких є життєво необхідним для людини. Ці вітаміни можна отримувати у вигляді таблеток, капсул і мікстур, а можна — з натуральних свіжих фруктів. І незаперечною перевагою 2-го способу є не тільки відсутність синтетичних компонентів штучного походження, але і те, що природні вітаміни у фруктах вже пристосовані, «підігнані» один до одного, таким чином, їх одночасний прийом набагато ефективніше почергового.

Вітамінно-фруктова абетка

Немає фруктів абсолютно даремних (вважаємо тільки їстівні фрукти), у всіх плодах міститься той чи інший комплекс вітамінів. Просто одні плоди багаті одними вітамінами, інші містять велику кількість інших.

Вітамін А — джерело здоров’я кісток, зубів і волосся, нормального росту клітин і утворення гормонів, крім того, це гарант сильної імунної системи і хорошого зору. Вітаміном А багаті такі фрукти як апельсин, яблука, персик, абрикос, кавун, диня, ожина, авокадо, манго.

Вітамін В1 забезпечує безперебійну роботу серця, нервової і м’язової систем, бере участь у вуглеводному обміні. Вітамін В1 міститься в апельсинах, грейпфрутах, груші, ананасі, лимоні, ананасі, манго.

Вітамін В2 є необхідним елементом процесів кровотворення, а також відіграє важливу роль в обмінних процесах білків, жирів і вуглеводів. Цей вітамін міститься в ківі та авокадо.

Вітамін В3 забезпечує здорове травлення, регулює білковий і вуглеводний обмін. Вітамін В3 багаті персики, банани, диня, кавун, ківі, авокадо.

Вітамін В5 бере участь у процесах обміну речовин, а також необхідний у виробництві деяких гормонів. Він міститься в помаранчевих цитрусових — апельсин, грейпфрут, а також у бананах і авокадо.

Вітамін В6 сприяє зміцненню імунної системи, а також бере участь у процесі утворення червоних клітин крові. Його можна отримати з кавунів, бананів і авокадо.

Вітамін В9 є невід’ємною частиною процесу росту клітин, а також розвитку ембріона людини. Крім того він є складовим елементом червоних кров’яних клітин і ДНК, забезпечує нормальне функціонування нервової системи. Вітамін В9 є в полуниці, ожини, апельсин, банан, ківі.

Вітамін С захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів, запобігаючи руйнування клітин. Впливає на структуру кровоносних судин, хрящів, м’язів і шкіри. Вітаміном С багаті жовті і помаранчеві фрукти — апельсини, лимони, помело, яблука, дині, а також виноград, ківі, кавун, ожина.

Вітамін Е виконує захисну функцію, запобігаючи негативний вплив вільних радикалів. Бере участь у формуванні клітин крові, уповільнює процес старіння. Вітамін Е міститься в яблуках, ківі, банани.

Вітаміни у фруктах — користь без наслідків

Потреба людини в різних вітамінах змінюється протягом життя, і навіть в залежності від кожної конкретної ситуації. Іншими словами, молодим людям потрібні один комплекс вітамінів, а літнім — інший. Люди, зайняті фізичною працею, потребують іншому наборі вітамінів, ніж ті, хто зайнятий розумовою працею.

Потрапляючи в якусь життєву ситуацію, яка вимагає підвищених сил організму, люди часто купують собі вітаміни в аптеках. Однак, будучи безумовно корисними і потрібними в задоволення одних потреб, ці вітаміни можуть ненароком ударити по іншим властивостям та функцій тіла.

З вітамінів у фруктах такого статися не може. Фізично неможливо переповнити тіло вітаміном С з апельсинів або добитися пересичення вітаміном Е з ківі. Ідеально збалансовані, містять також комплекс корисних мікроелементів, вітамінів у фруктах є надійним джерелом сил і здоров’я людини.