Вітаміни в молоці

Вітаміни в молоці

Як відомо, в молоці міститься досить багато корисних речовин, у тому числі і вітамінів. Більше того — можна сміливо сказати, що ви знайдете в ньому практично всі водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, необхідні людині. Ще стародавні виліковували їм таку хворобу, як сухоти, і були впевнені, що воно дозволяє зберегти ясність розуму і здоров’я. І хоча на сьогоднішній день деякі вчені вважають, що захисні функції молока далеко не безмежні, однак користь молока, без сумнівів, очевидна. І чималу роль в цьому відіграють саме вітаміни.

Вміст вітамінів в молоці

Вважається, що у коров’ячому молоці міститься понад двадцять вітамінів, необхідних в першу чергу для зростаючого організму. Склад і зміст їх залежить насамперед від специфіки корму, який отримує тварина, а також від індивідуальних особливостей корови і навіть від пори року. Охарактеризуємо коротко основні вітаміни, які входять до складу цього корисного продукту.

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А (ретинол). Бере участь у процесах, пов’язаних з ростом і розвитком організму. Від нього в досить високою мірою залежить нормальний стан слизових і шкірних покривів, важливий вітамін А також для зору. Його вміст у молоці залежить від пори року, наприклад, в літній період воно може збільшуватися до восьми разів! У 100 гр. цього продукту жирністю до 1% міститься 0,1 мг ретинолу.

При виготовленні молочних продуктів (сир, масло, сметана) вітамін А переходить в них.

Вітамін D. Особливо необхідний в період, коли відбувається формування скелета і інтенсивний ріст організму. При його нестачі можуть деформуватися кістки, розвинутися рахіт, дефіцит вітаміну позначається також і на імунітеті. І хоча цей вітамін присутній в молоці, тим не менш, цієї дози вітаміну D буде недостатньо для організму, тому її неодмінно потрібно заповнювати іншими продуктами, багатими їм. У літній час, коли тварини отримують його додатково завдяки ультрафіолетових променів, молоко виходить багатші на вітамін D, ніж зимове. У 100 гр. нежирного молока міститься 0,05 мкг вітаміну D.

Так само, як і вітамін А, вітамін D зберігається при кулінарній обробці.

Вітамін Е (токоферол). Грає важливу роль в репродуктивній функції організму, відповідальний за нормальний перебіг вагітності. Беручи участь в ряді процесів, вітамін Е має протисклеротичну і протизапальною діями. Недолік токоферолу може призвести до дистрофічних змін м’язової тканини. Літнє молоко більш насичений вітаміном Е — з-за одержуваних в якості корму зелених рослин. А ось взимку вміст вітаміну Е в молоці знижений, тому в холодну пору року даний вітамін обов’язково потрібно отримувати і з інших джерел.

Водорозчинні вітаміни

Вітаміни групи В. Всі вони є обов’язковими компонентами в обмінних процесах. У молоці містяться майже всі відомі вітаміни групи В.

Вітамін В1 (тіамін). Необхідний людині при важкій фізичній і розумовій роботі. Він допомагає підтримувати роботу травної та нервової систем, роботу серця. У 100 гр. 1%-го молока міститься в середньому 0,04 мг. вітаміну В1. Вважається, що кисломолочні продукти багатшим на його зміст, ніж свіже молоко.

Вітамін В2 (рибофлавін). Відповідає за вироблення організмом енергії, за тканинне дихання; нормалізує зір. Необхідний для нормальної роботи шлунка, печінки. Надзвичайно важливий для дітей, так як бере участь у процесах росту і розвитку плода, сприяє збільшення в масі. Нестача вітаміну Е виражається в загальній слабкості, депресії, погіршення апетиту, шлунково-кишкових розладах, випаданні волосся. Вміст у 100 гр. нежирного продукту — 0,16 мг.

Вітамін В3 (нікотинова кислота, вітамін РР). Розширює дрібні кровоносні судини, що позначається в тому числі на діяльність головного мозку; бере участь в регуляції рівня холестерину. Покращує вуглеводний обмін. При гіповітамінозі нікотинової кислоти відбуваються запальні зміни шкіри, з’являється слабкість, безсоння, швидка втомлюваність. У 100 гр. знежиреного молока в середньому буває близько 1,3 мг. вітаміну В3.

При переробці молока нікотинова кислота не руйнується.

Вітамін В5 (пантотенова кислота). Він потрібен організму для нормального обміну речовин, а також для синтезу гемоглобіну, гістаміну, холестерину і життєво необхідних жирних кислот. Пантотенова кислота також сприяє засвоєнню інших вітамінів. Важливим є і здатність вітаміну стимулювати гормони надниркових залоз, завдяки чому він стає потужним засобом у лікуванні коліту, артриту, хвороб серця, алергії. Нестача пантотенової кислоти може викликати головні болі, м’язові болі, нудоту, оніміння пальців ніг, стомлюваність, розлад сну і навіть виразку дванадцятипалої кишки. У молоці міститься 0,4 мг на 100 гр. продукту.

Чутливий до нагрівання — під час термічної обробки втрачається близько 50% вітаміну В5.

Вітамін В9 (фолієва кислота). Цей вітамін відіграє важливу роль у формуванні і розвитку імунної та кровоносної систем. Також він необхідний для підтримки нових клітин в здоровому стані — це робить молоко особливо необхідним на стадії внутрішньоутробного розвитку і в дитинстві. При нестачі вітаміну В9 може розвинутися анемія, страждає кістковий мозок. У 100 гр. 1%-го молока міститься 5 мкг фолієвої кислоти.

При термічній обробці вміст вітаміну в молоці зменшується, а ось у кисломолочних продуктах його, навпаки, міститься більше.

І, звичайно, вітамін С (аскорбінова кислота). Є одним з основних вітамінів, необхідних для нормального функціонування кісткової і сполучної тканин. Всім відомо загальнозміцнюючий властивість аскорбінової кислоти: вона підтримує імунну систему під час різних захворювань (у т. ч. простудних). Вітамін С бере участь у багатьох процесах, наприклад, допомагає виводити з організму холестерин, виконує захисну функцію при надлишку нітратів або підвищеному радіаційному фоні, нормалізує проникність кровоносних судин. Вміст у 100 гр. продукту — 1, 3 мг.

Однак вітамін С легко руйнується під впливом багатьох факторів — високої температури, повітря, світла.

Вітаміни у грудному молоці

Без сумнівів, для маленької людини особливо важливо і корисно мамине грудне молоко. Сьогодні практично всі педіатри сходяться на думці, що воно — найважливіший продукт у харчуванні малюка. Крім того, що в грудному молоці міститься весь перелік необхідних дитині в цьому віці мікро — і макроелементів, тут можна знайти повний список вітамінів, причому, достатньому для малюка кількості.

Щоправда, навіть незважаючи на таку «витаминизированность» молока, варто звернути увагу і на ряд проблем, які все-таки можуть виникнути. Наприклад, ми знаємо, що завдяки маминому молочку немовлята отримують необхідну їм добову норму вітаміну А. Однак при цьому варто врахувати, що якщо у малюка проблеми з кишечником або він народився з малою вагою, одержуваної ним дози може виявитися недостатньо. Вирішити цю проблему досить просто — варто лише збільшити норму вітаміну А в своєму раціоні. Або вітамін D. Як відомо, цього вітаміну дуже часто не вистачає не тільки зовсім малюкам, але і більш дорослим дітям. Якщо ж у мами, навіть при правильному харчуванні, зазначається його нестача, то і малюк недоотримає дуже цінний і важливий для себе вітамін. Допоможе отримати необхідну і вам, і дитині дозу перебування на сонці — мамі з малюком бажано якомога частіше гуляти в сонячні дні.

Взагалі ж склад грудного молока в дуже великій мірі залежить від харчування мами. Навіть якщо годуюча мама намагається обмежувати себе в їжі, щоб не поправитися або схуднути, завжди можна знайти раціональне меню. Включіть в свій щоденний раціон молоко і молочні продукти, зелень, овочі і фрукти (або соки), м’ясо птиці, рибу, яйця, каші, житній хліб, масло — всі ці продукти завжди можна розподілити так, щоб не отримувати зайвих калорій, але при цьому приймати всі необхідні вітаміни. Порадьтеся з лікарем — можливо, він порекомендує додати в раціон будь-якої вітамінно-мінеральний комплекс.

Вітаміни відіграють важливу роль у всіх процесах, що відбуваються в нашому організмі. І молоко — один з тих продуктів харчування, який щедро дає нам ці вітаміни, причому з самого раннього віку.