Як приготувати коропа

Річковий короп по праву вважається королем серед прісноводних риб. Його м’ясо не тільки соковите та ніжне, але й дуже корисне. Багато господинь абсолютно марно ігнорують цю смачну рибку через рясної костлявости. Спробуйте приготувати фаршированого коропа — в цьому рибному шедеврі ви не знайдете жодної кісточки!

1. Для фарширування вибирайте свіжого великого коропа вагою 1,5-2,5 кг. При купівлі риби зверніть увагу на наступні моменти — у якісного карпа зябра яскраво-рожевого або червоного кольору, очі — прозорі і злегка опуклі, шкіра — цілісна, щільна і пружна, луска блискуча і рівномірно покрита слизом. Наявність пошкоджень і синців на тушці, неприємний специфічний запах і липкість — основні ознаки псування риби.

2. Для приготування фаршированого коропа вам знадобляться такі інгредієнти:

  • короп — 2 кг;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт (1 шт — для начинки, 1 шт — для грибної піджарки);
  • цибулю-шалот — 3 шт;
  • горіхи (волоські, арахіс або фундук) — 20 г;
  • твердий сир — 30 г;
  • шампіньйони — 3 шт;
  • підсушений білий хліб — 100-120 г;
  • молоко — 0,5 склянки;
  • часник — 1 зубчик;
  • морква — 1 шт;
  • корінь петрушки — 1 шт;
  • тертий свіжий імбир — 1 ч. л.;
  • рибний бульйон — 0,5 ст;
  • томатна паста — 1,5 ст. л.;
  • зелень петрушки;
  • оливкова олія.

3. Перший етап — підготовка і оброблення карпа. Рибу добре промийте під холодною водою, очистіть від луски, обріжте зябра, верхній плавник і кінчики хвоста. Гострим ножем акуратно зробіть поздовжні надрізи з обох сторін по хребту (рухайтеся від голови до хвоста). Потім вийміть з коропа хребет — спочатку подрежьте його кухонними ножицями максимально близько до голови, потім — в хвостовій частині.

4. Після цього обережно видаліть з риби жовчний міхур і інші нутрощі. Обов’язково очистіть внутрішню частину тушки від темної плівки (інакше приготовлена риба буде гірчити). Ще раз промийте карпа і просушіть паперовим рушником. Далі ложкою акуратно выскребите з тушки м’ясо і зніміть залишки філе з вирізаного хребта. Потім зсередини подрежьте гострі частини плавників і відкладіть в сторону утворився рибний «панчіх».

5. Тепер приступайте до приготування начинки. Відокремлене м’ясо коропа поріжте на шматочки, перекладіть в підходящу ємність і відправте на 30-40 хвилин у холодильник. Тим часом підсушений білий хліб (булку) замочити в теплому молоці, подрібнені цибулю і гриби обсмажте на оливковій олії до легкої золотавості. Далі рибне м’ясо, сиру цибулину, булку, твердий сир, горіхи і підсмажену грибну масу двічі прокрутити через м’ясорубку. Приготований фарш ретельно перемішайте, приправте сіллю і перцем.

6. Наступна дія — фарширування карпа. Щоб рибу було зручніше фарширувати, зробіть кілька стібків біля голови (можна використовувати спеціальну кулінарну або звичайну міцну нитку світлого кольору). Акуратно заповніть рибний «панчіх» начинкою, після чого зашейте отвір до кінця. Головне — не перестарайтеся з фаршем, в іншому випадку при запіканні може лопнути шкірка карпа. З цією ж метою зробіть по 2-3 невеликих проколи голкою з кожної сторони риби. Щоб максимально зберегти соковитість і аромат карпа, запікайте його в «рукаві» (не забудьте зробити невеликий надріз у верхній частині пакета). Надсилайте підготовлену рибу в розігріту духовку (180-190 градусів) на 40-60 хвилин. За 10-15 хвилин до готовності розріжте рукав, щоб короп зарум’яниться.

7. Останній штрих — приготування соусу. Вирізані хребет і великі реберні кістки залийте невеликою кількістю холодної води (не більше 2/3 склянки) і доведіть до кипіння. У киплячий бульйон додайте нарізані невеликими скибочками моркву і корінь петрушки. Подрібнену цибулю-шалот обсмажте до рум’яного кольору на розігрітому оливковому маслі. До цибулі додайте томатну пасту, рубаний часник, тертий імбир, сіль і перець. Отриману масу залийте процідженим рибним бульйоном і 2-3 хвилини протушкувати. Перед подачею страви додайте в соус подрібнену зелень петрушки.

Смачний і ароматний фарширований короп неодмінно підкорить серця ваших рідних та близьких і стане справжньою зіркою святкового столу.