Як виростити вдома зелену цибулю

В зимовий та осінній період в нашому меню часто не вистачає свіжої зелені. Під час холодів збагатити раціон вітамінами допоможе зелений лук. Він володіє рядом корисних властивостей, захистить від застуди, знищить віруси. Щоб прикрашати страви зеленими пір’ям лука, необов’язково купувати його в магазинах, зелений лук легко вирощується в домашніх умовах. Існує кілька способів виростити цибулю, найпростіший і найпоширеніший — вигонка на перо у воді.

1. Спочатку слід підготувати цибулини до проращиванию. Відберіть кілька штук, діаметром приблизно 3-4 див. Вибирайте тільки цілі, неушкоджені цибулини, міцні і тверді. Перед тим як помістити їх в ємність з водою, занурте в розчин золи або марганцівки, промийте в холодній воді і очистити від верхніх листочків лушпиння. Для пророщування цибулі вам знадобиться ємність, використовуйте маленькі скляні баночки, склянки, кухлі, відповідні по діаметру. Щоб цибуля не загнил, води налийте невелику кількість, покриває лише підстава цибулини. Також спосіб, що перешкоджає загнивання — з використанням носка. Розмістіть один край носка на цибулину, а другий опустіть у воду, піднімаючись вгору, волога буде досягати цибулі і сприяти проростання.

2. Якщо ви хочете виростити багато цибулі, то підберіть більш великі контейнери або пластикові коробки для салатів. Вам знадобиться щільний картон, в якому виріжте отвори для цибулин потрібного діаметру. Контейнер з чистою водою накрийте картоном і «посадіть» цибулинки в отвори, слідкуйте, щоб вони лише злегка торкалися до води. Також для проростання лука підходить звичайна глибока тарілка з водою. Вертикально помістіть в неї цибулини, щільно один до одного, і чекайте проростання. Швидко вигнати цибуля на перо допоможуть спеціальні «проращиватели», що працюють за принципом гідропоніки: пристрій має отвори для цибулин, які безпосередньо не контактують з водою, а охолоджуються водною суспензією, що створюється компресором. Такий метод дозволяє швидко і якісно проростити перо.

3. Всі ці способи дадуть перші пір’ячко цибулі приблизно через два тижні. Домогтися більш швидкого врожаю можна з допомогою підживлення. Використовуйте звичайні мінеральні добрива для рослин — 2 ч. л. на літр води або деревну золу — 5 г на літр води. Вносити підживлення слід, коли вже почалося наростання зелені, пустив коріння і цибулю.

4. Виростити рясну цибульну зелень допоможуть кілька правил. Перед використанням продезінфікуйте ємності для цибулі слабким розчином марганцівки, це позбавить від гнильних бактерій. Не можна повністю занурювати цибулю у воду, він загниє і зіпсується. Поки не відросло коріння, бажано тримати лук в прохолодному місці і міняти воду 2 рази на добу. Після появи коренів воду слід міняти 1 раз на добу. Виймайте цибулю щодня з води і тримайте на повітрі 3-4 години. Іноді промивайте коріння під краном.

Щоб у вас на столі завжди був лук, кожні 2 тижні ставте на проростання нову партію. Вирощування цибулі в домашніх умовах — захоплююче заняття, яке забезпечить вас свіжою зеленню навіть у зимовий час.